Στην Εξέλιξη, τα σκαθάρια είναι παντοτινά.

Από τις πασχαλίτσες μέχρι τους χρυσούς σκαραβαίους, τα σκαθάρια ήρθαν για να μείνουν (Πηγή: Thomas G. Moertel CC BY-SA 2.5)

Λέγεται συχνά ότι, σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής, τα μόνα πλάσματα που θα επιβιώσουν είναι οι κατσαρίδες. Τα σκαθάρια, όμως, αποδεικνύονται καλύτεροι εξπέρ της επιβίωσης.
Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η τάξη των κολεόπτερων, όπως ονομάζονται επίσημα τα σκαθάρια, είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες ζώων στην πορεία της εξέλιξης.

Οι ερευνητές εξέτασαν 5.500 απολιθωμένα σκαθάρια από όλο τον κόσμο τα οποία χρονολογούνται στα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια. Όπως έδειξε η ανάλυση, από τις 214 γνωστές οικογένειες σκαθαριών, μόνο οι 35 εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη.

Η μεγαλύτερη έκπληξη, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society Β, είναι ότι ορισμένες οικογένειες σκαθαριών επέζησαν ακόμα και από κύματα μαζικής εξαφάνισης ειδών, όπως αυτό που έφερε το τέλος της εποχής των δεινόσαυρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό που βοήθησε αυτά τα έντομα να επιζήσουν ήταν πιθανότατα το εξαιρετικά ευρύ τους διαιτολόγιο, η δυνατότητά τους να μετακινούνται σε νέα ενδιαιτήματα, καθώς και η προσαρμοστικότητά τους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Σήμερα, τα κολεόπτερα συνεχίζουν να βασιλεύουν. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 380.000 είδη, περισσότερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα εντόμων ή ζώων γενικά.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

Advertisement

Posted on 26 Μαρτίου, 2015, in Άρθρα - Ελληνικός Τύπος, Άρθρα - Ξένος Τύπος and tagged , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Back to the future,the past and the present

Μικρά και μεγάλα ταξίδια στο χωροχρονικό συνεχές. Σκόρπιες ιστορίες απο την ανθρώπινη (και οχι μονο) ιστορία.

in search of Physics

ένα project για τη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Φυσικής "Απάνθισμα"

Ρήγας Φεραίος, 1757 - 1798

Physics Courses

Ένα blog αφιερωμένο στη διδασκαλία της φυσικής

Περι Φυσικής ορμώμενος

Η διαδικτυακή μας τάξη! Ανοικτή σε μαθητές και καθηγητές...

Αρέσει σε %d bloggers: