Αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία απειλούν να φέρουν υπερβακτήρια

Σύντομα, τα κινεζικά κτηνοτροφεία θα καταναλώνουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αντιβιοτικών

Aπειλείται να καταστούν άχρηστα αυτά τα πολύτιμα φάρμακα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Η χρήση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα αυξάνεται δραματικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, προειδοποιεί αμερικανική μελέτη.

Η χρήση

Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε χαμηλές δόσεις στα περισσότερα εκτρεφόμενα ζώα, αφενός προλαμβάνουν την εκδήλωση ασθενειών, αφετέρου μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ζώων και να αυξήσουν το σωματικό βάρος τους. Ωστόσο η ευρεία χρήση των αντιμικροβιακών παραγόντων στην κτηνοτροφία, σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από ό,τι αντιστοιχούν στους ασθενείς, ευνοεί την εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων και απειλεί να καταστήσει άχρηστα αυτά τα πολύτιμα φάρμακα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Η απαγόρευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση αντιβιοτικών για την πάχυνση των ζώων το 2006, και αυστηροποίησε τους κανόνες για την κτηνιατρική χρήση αντιμικροβιακών παραγόντων. Σε πολλές χώρες, όμως, η χρήση αντιβιοτικών αυξάνεται στην κτηνοτροφία. Σύμφωνα με μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και του Διεθνούς Ινστιτούτου Κτηνοτροφικής Έρευνας (ILRI) η χρήση αντιβιοτικών σε εκτρεφόμενα ζώα αναμένεται να αυξηθεί κατά τα δύο τρίτα από το 2010 έως το 2030.

Σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία, η χρήση τους προβλέπεται να διπλασιαστεί το ίδιο διάστημα.Η συστηματική χρήση αντιβιοτικών σε χαμηλές δόσεις «δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση ανθεκτικών βακτηρίων» δήλωσε στο Reuters ο Τιμ Ρόμπινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο ILRI.

Ανθεκτικότητα

Βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E.coli έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, επισήμανε.
Όπως εξήγησε, τα μικρόβια αυτά μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων ή με την άμεση επαφή.Οι ερευνητές αναφέρουν στην επιθεώρηση «PNAS» ότι η Ασία είναι η ήπειρος που εγείρει τις μεγαλύτερες ανησυχίες, καθώς η ζήτηση για ζωικά προϊόντα αυξάνεται ταχύτατα, ενώ οι κανονισμοί για τη χρήση αντιμικροβιακών παραγόντων είναι ανύπαρκτοι, ελλιπείς ή δεν εφαρμόζονται.

Η κτηνοτροφική βιομηχανία της Κίνας εκτιμάται ότι θα καταναλώνει σύντομα το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αντιβιοτικών. Οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες εκτιμώμενες αυξήσεις στη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα έως το 2030 είναι η Μιανμάρ (205%), η Νιγηρία (163%), το Περού (160%) και το Βιετνάμ (157%).

ΠΗΓΗ

Advertisement

Posted on 28 Μαρτίου, 2015, in Άρθρα - Ελληνικός Τύπος and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Back to the future,the past and the present

Μικρά και μεγάλα ταξίδια στο χωροχρονικό συνεχές. Σκόρπιες ιστορίες απο την ανθρώπινη (και οχι μονο) ιστορία.

in search of Physics

ένα project για τη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Φυσικής "Απάνθισμα"

Ρήγας Φεραίος, 1757 - 1798

Physics Courses

Ένα blog αφιερωμένο στη διδασκαλία της φυσικής

Περι Φυσικής ορμώμενος

Η διαδικτυακή μας τάξη! Ανοικτή σε μαθητές και καθηγητές...

Αρέσει σε %d bloggers: