Γιατί βαδίζουμε με τα δυο μας πόδια; Τι ώθησε τον πρώτο άνθρωπο να σταθεί όρθιος και να περπατήσει…

Ψάχνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που καθόρισαν την εξέλιξη του ανθρώπου, θα βρούμε πολλές θεωρίες και μελέτες. Οι περισσότερες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου πάτησαν στα δυο τους πόδια πριν από τη σημαντική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και πριν καν ανακαλύψουν τα λίθινα εργαλεία…. 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι για ποιο λόγο διαφοροποιήθηκαν και ξεκίνησαν να περπατούν με αυτό τον τρόπο….

Έρευνες του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή της Κένυας η οποία θεωρείται πυρήνας της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι επέλεξαν την όρθια στάση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στις σαβάνες.

Πατώντας στα δυο πόδια εξοικονομούσαν ενέργεια και η μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός τους δεν ήταν εκτεθειμένη στον ήλιο, με αποτέλεσμα να διανύουν ευκολότερα μεγαλύτερες αποστάσεις για την εκπλήρωση των καθημερινών τους αναγκών.

Μια ακόμα λεπτομέρεια είναι ότι τα χέρια τους ήταν πια ελεύθερα και έτσι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, αλλά και να εξελίξουν τα εργαλεία τους. Ωστόσο, υπάρχουν και επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου άρχισαν να ισορροπούν επάνω στα δέντρα κρατώντας γερά τα ψηλότερα και πιο δυνατά κλαδιά.

Το 1974 η ανακάλυψη του σκελετού της «Λούσι», από τον παλαιοανθρωπολόγο Donald Johanson στην Αιθιοπία, έδωσε σαφείς απαντήσεις και τεκμηρίωσε θεωρίες που ήταν υπό αμφισβήτηση για πολλά χρόνια. Ο αυστραλοπίθηκος του Αφάρ, έγινε γνωστός μέσα από το απολίθωμα της «Λούσι». Είχε, όπως αποδείχθηκε, δίποδη βάδιση και το πόδι του είχε καμάρα. Μια ακόμα απόδειξη πως το συγκεκριμένο είδος αυστραλοπίθηκου ήταν συγγενικό με τον άνθρωπο.

Δημοσιευμένη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισούρι που αφορά ένα μετατάρσιο απολιθωμένο οστό, το οποίο συνδέει το τέταρτο δάχτυλο του ποδιού με το υπόλοιπο πέλμα, τονίζει τη διαφορά που είχε η βάδιση του χιμπαντζή από αυτή του ανθρώπου…. 

Η επικεφαλής της μελέτης, Κάρολ Ουάρντ, σε παλαιότερη συνέντευξη της στο περιοδικό «Science» τόνισε πως οι πρόγονοι μας περπατούσαν όπως εμείς, δεν έσερναν το βάδισμα τους, περπατούσαν όρθιοι και αποτέλεσαν σημαντικό παρακλάδι στο δέντρο της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Γεγονός είναι πως οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των ανθρώπινων ειδών. Η αφόρητη ζέστη ανάγκασε τους πρώτους ανθρώπους να χάσουν το τρίχωμά τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην σκληρή τους καθημερινότητα….

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης αναφέρει πως οι πρόγονοι που βάδιζαν στα δυο πόδια θα είχαν μεγάλη δυσκολία αναπτύσσοντας γρήγορο βηματισμό με τόσο τρίχωμα επάνω τους. Η σταδιακή απώλεια τριχώματος τους έκανε δραστήριους τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Επίσης απομάκρυνε σοβαρά τις πιθανότητες μετάδοσης κάποιας ασθένειας. Η μείωση της εφίδρωσης τους έδινε ενέργεια για εργασίες που απαιτούσαν σωματική κόπωση, όπως η εύρεση της τροφής….


Πηγή

Advertisement

Posted on 4 Απριλίου, 2015, in Άρθρα - Ελληνικός Τύπος and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Back to the future,the past and the present

Μικρά και μεγάλα ταξίδια στο χωροχρονικό συνεχές. Σκόρπιες ιστορίες απο την ανθρώπινη (και οχι μονο) ιστορία.

in search of Physics

ένα project για τη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Φυσικής "Απάνθισμα"

Ρήγας Φεραίος, 1757 - 1798

Physics Courses

Ένα blog αφιερωμένο στη διδασκαλία της φυσικής

Περι Φυσικής ορμώμενος

Η διαδικτυακή μας τάξη! Ανοικτή σε μαθητές και καθηγητές...

Αρέσει σε %d bloggers: