Εσύ ξέρεις τι έκαναν τα μέταλλα σου σήμερα;

hmTο ΠΤ Κρήτης συνεχίζει τις επιτυχημένες εκδηλώσεις στα πλαίσια του επιστημονικού καφενείου. Έτσι την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 8.30μμ στα Γραφεία του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης στο Ηράκλειο (Επιμενίδου 9) θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε τον κ. Σπύρο Περγαντή καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το θέμα της ομιλίας του «Εσύ ξέρεις τι έκαναν τα μέταλλα σου σήμερα;», αφορά τα ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ και θα μας εξηγήσει με εκλαϊκευμένο τρόπο α) τι είναι β) ποια η σπουδαιότητα τους γ) τα θετικά και αρνητικά που μπορεί να επιφέρουν στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα στην ομιλία αυτή η θα παρουσιασθεί η βιογεωχημική συμπεριφορά κάποιων μετάλλων και μεταλλοειδών, με έμφαση σε αυτά που παρουσιάζουν αυξημένη τοξικότητα προς τον άνθρωπο. Έτσι θα συζητηθεί η καθημερινή αλληλεπίδρασή μας με το αρσενικό (As), το αντιμόνιο (Sb), το χρώμιο (Cr), τον υδράργυρο (Hg) και το σελήνιο (Se) μέσω της διατροφής και του περιβάλλοντός μας.

Βασιζόμενοι στις χημικές ιδιότητες και τη βιοχημική συμπεριφορά των στοιχείων αυτών θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε την επικινδυνότητά τους. Στην αναζήτηση αυτή θα φανεί πόσο σημαντική είναι η γνώση των χημικών ειδών των μετάλλων (metal species).

Τέλος θα δοθεί μια σύντομη αναφορά στις αναλυτικές τεχνικές που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση των χημικών ειδών μετάλλων και μεταλλοειδών (ειδοπροσδιορισμός στοιχείων = elemental speciation analysis).

Το επιστημονικό καφενείο απευθύνεται στους πολίτες του Ηρακλείου που επιθυμούν να αποκτήσουν τεκμηριωμένη και επιστημονικά σωστή πληροφορία γύρω από σημαντικά θέματα που ακουμπούν την καθημερινότητα μας.

Πηγή

Advertisement

Posted on 10 Απριλίου, 2016, in Άρθρα - Ελληνικός Τύπος and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Back to the future,the past and the present

Μικρά και μεγάλα ταξίδια στο χωροχρονικό συνεχές. Σκόρπιες ιστορίες απο την ανθρώπινη (και οχι μονο) ιστορία.

in search of Physics

ένα project για τη διδασκαλία της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Φυσικής "Απάνθισμα"

Ρήγας Φεραίος, 1757 - 1798

Physics Courses

Ένα blog αφιερωμένο στη διδασκαλία της φυσικής

Περι Φυσικής ορμώμενος

Η διαδικτυακή μας τάξη! Ανοικτή σε μαθητές και καθηγητές...

Αρέσει σε %d bloggers: